Intervjuu 17. aprillil

teisipäev, 17. november 2015

PARIIS SÕJAS
Nagu president Hollande eile teatas, on Prantsusmaa kodusõjas. Prantslased tapavad prantslasi. Riigis on kehtestatud erakorraline seisukord ja Prantsusmaa pöördus Euroopa Liidu poole sõjalise abi saamiseks Lissaboni leppe pügala 42.7 alusel.
Eesti seisukohast ülimalt veider otsus, meie valitsus pöörduks NATO poole. Loomulikult ei ürita ma ühes artiklikeses anda ülimalt keerulistest probleemidest süstemaatilist ülevaadet, vaid esitan mõned mõtted, mis viiks eestlaste väga lihtsameelseks kujundatud ettekujutuse maailmast veidi laiemale pinnale ja reaalsusele lähemale.
Kõigepealt loobugem meile poliitikaanide ja meedia poolt sisendatavast lollusest, et sõda käib Prantsusmaa ja terrorismi vahel. Terrorism ei ole sõjapidamise subjekt, vaid hoopis sõjapidamise viis, vahend, mida sõjast osavõtjad kasutavad võidu saavutamiseks. Rumalus oleks ju kuulutada Suurbritannia sõda Hitleri vastu sõjaks kuulide,mürskude ja Blitzkriegi vastu. Kuna käimasoleva maailmasõja peamistele vastastele oleks konventsionaalne sõda liiga enesehävituslik tuumarelvade tõttu, siis peetaksegi seda põhiliselt hübriid-proxysõjana, kus terrorismil on kasvav osakaal.
Hollande tegi Prantsusmaa senisest USA kiiluvee poliitikast kannapöörde ja kuulutas Prantsusmaa peamiseks vaenlaseks ISIS´e ja ta purustamise oma prioriteediks. Prantsusmaa (ning ka Hollande) ja Euroopa huvidest lähtudes see ongi kahtlemata nii, aga USA ja seega ka NATO prioriteediks on AL-Assadi võimult kukutamine, kasutades selleks peamise löögijõuna just ISIS-st ja ligi viitkümmend temaga sidemetes olevat islamistide grupeeringut, kellest suurimaks on Al-Qaeda Süüria haru An Nusra Front.
USA-l koos oma liitlastega oleks muidugi käkitegu tahtmise puhul ISIS-e taoline kalifaat maamunalt minema pühkida koos nende terroristliku sõjapidamisviisiga. Ent mitte selleks ei ole ju USA koos oma liitlaste Türgi, Saudi Araabia ja Qatariga rahastanud ja relvastanud sunnidest jihadiste! Viimaste peamiseks löögijõuks Süürias on ligi 30 000 välismaalt kokku korjatud palgasõdalast (5000 uzbekki – Uzbek Imam Bukhare Jamamat ja Katibat Tawhid Wal Jihad Idlise lähistel, Aleppo Uzbeks, Imam al-Bushariy Brigade, UzbekBrigade of Jahlat al Nusra, Seyfullah Shishani Yamaat Aleppo kandis. Sultan Murat Brigade koosneb Turkmeenidest. 2000 tshetsheeni, üle tuhande Hiina uiguuri, Tuhandeid Euroopast ja 2 400 Venemaalt, lisaks Afganistanist ja Pakistanist). Need on need „demokraatia“ eest võitlejad, keda peale ISISE Vene lennuvägi praegu materdab ja Süüria riigi sõjavägi peksab ja kelle materdamise vastu MC Cain praegu kisa tõstab, sest need on need, keda USA on varustanud ja väljaõpetanud. Alates möödunud aastast on need terrorit külvavad jõugud saanud tasuta tuhandeid USA tankivastaseid raketikomplekse BGM-71 TOW Saudi Araabia kaudu. Hiljuti sai nalja kui USA valitsus hüppas peale Jaapani „Toyota“ firmale, et miks islami terroristid kihutavad Süürias ja Iraagis ringi tuhandete tuttuute maasturitega. Tuli välja, et need maasturid olid välja ostnud USA...
Pole ju midagi muud vaja peale poliitilise tahte, et USA suleks ISIS´e rahastamise (ca $2 miljardit aastas) nafta ekspordi kaudu, mis käib läbi NATO liikmesmaa Türgi
kaudu.
President Obamat ei saa prantslased muidugi tõsiselt võtta, sest just ennem Pariisi terroriakte deklareeris ta, et: „ISIS contained“. Ka täna kinnitas ta, et USA strateegia ei muutu: primaarne on al-Assadi kukutamine. USA lihtsalt peab kinni oma vanast strateegilisest kursist, mis näeb ette kaose külvamist ja Suure Lähis Ida riikide purustamist. Kui Venemaa poleks mängu astunud, siis oleks ka Süüria riigina purustatud ja võimule tulnud islamiäärmuslased. Kaos ja põgenikevood Euroopasse oleks muidugi suurenenud. Meile, eurooplastele see muidugi ei meeldiks, kuid see oleks USA huvides.
Nüüd valitseb kaos Pariisis ja Prantsusmaa on paisatud kodusõtta. Ukrainas teatavasti õnnestus Ameerikal juba varem korraldada kodusõda, mis iga hetk võib uuesti lõkkele lahvatada. Ent USA geopoliitilistes huvides on, et kaos haaraks kogu Euroopa ja ka Venemaa. Hingevaakuva dollari eluiga tuleb pikendada ja kaos väljaspool Ameerikat tagab investeeringute ja kapitali kokkuvoolu USA-sse.
Prantsusmaa (ja kogu Euroopa, ka Eesti ) rahvuslikud huvid on selgelt vastuolus Ameerika huvidega ja langevad kokku Venemaa huvidega. Hollande ainus võimalus oma poliitilist karjääri päästa on muidugi loobuda USA puudli rollist, sest selle hukatuslikkus on täna ilmselge ka igale lihtsale prantslasele. Tulevastel valimistel on võiduvõimalus üksnes Prantsusmaa rahvuslike huvisi kaitsval pretendendil. Seepärast pole midagi imestada, et Hollande asus koostöö teele Venemaaga ja Putin ilmutas riigimehelikult oma vastutulelikkust, andes käsu kohelda Pransusmaa laevastikku (lennukikandja De Gaulle) sõbralikult.
Roman Ubakivi

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar