Intervjuu 17. aprillil

kolmapäev, 4. veebruar 2015

KOHUTAV
Eilse välis- ja julgeolekupoliitikale pühendatud debatt oli allpool igasugust arvustust. Teema valdamiseks on obligatoorne geopoliitiline haritus, mis aga täielikult puudus saatejuhtidel ja väitluse hindajatel. Nii ma kuulsin küll juttu parteide rahastamisest ja kas keegi Kaitseliidu ohvitsere isiklikult tunneb, aga mitte sõnagi sellest, missugune on Eestile õige geopoliitiline orientatsioon! See oleks esimene asi, mida aga saatejuhid oleks pidanud küsima!
Kui saatejuhid sellest ka järgmisre saateni aru ei saa, siis Keskerakonnaga saade ähvardab samuti kujuneda E.Niiles-Krossi hiljuti Postimehes avaldatud artikli demagoogilise jaburduse sarnaseks. Kuna eilsetel parteide esindajatel polnud piisavalt intellekti ise taoline põhimõtteline küsimus rahvale selgeks teha, siis selles ju ERR missioon seisnebki, et fundamentaalsed valikud meile selgeks teha, mitte aga täita saateaega mõtetu tühja-tähjaga. Kui tänases geopoliitilises orienteeringus USA-le on kõik parteid sama meelt, siis võime me konstanteerida täielikku üksmeelt ja südamerahuga näiteks Ukraina teema juurde edasi minna. Kui aga on lahkarvamused, siis on hädavajalik põhjalik debatt, et valija saaks aru, millised valikud tal on.
Saatejuhtide tõsiseim ja parim küsimus oli kindlasti: "Kes on Ukraina konflikti osapooled?"
Täielikku ebakompetentsust ilmutas Roheliste esindaja Luhtvee, kes naiivselt pidas seda Ukraina ja Venemaa konfliktiks. Verbaalse kõhulahtisuse tõve all vaevlev K.Ojuland pakkus kindluse mõttes kaks lahendust: 1) Ukraina -Vene ja 2) Ukraina sisekonflikt, mis mõlemad on valed. Vaid V.Rämmel ja H.Rüütel ilmutasid välispoliitikaalast kompetentsust ja ütlesid selgelt välja, et tegu on USA ja Venemaa sõjaga.
Kõige ebameeldivamalt jahmatasin ma aga siis kui väitluse hindamise "eksperdiks" kutsutud mingi kloun Martin Hurt kuulutas täiesti absurdseks Rämmeli ja Rüüteli arusaama, et Ukraina konflikti taga paistavad USA kõrvad!
Minu üllatuseks osutus absoluutselt ebakompetentne M.Hurt Rahvusvahelisese Kaitseuuringute Keskuse palgasaajaks. Omamata analüütilist mõtlemisvõimet peaks M.Hurt olema kohustatud vähemalt end kursis hoidma välispoliitiliste sündmustega ja teadma, et alles hiljuti Zakariale CNN-s intervjuud andes kuulutas USA president Obama kogu maailmale, et Ukraina seaduslikku presidenti Janukovitshi aitas võimult kukutada USA.
On selge, et valimised ei ole ausad kui vesipead või sulid on kohtunikuks ja kompetentsed kandidaadid kuulutatakse avalikult väitluse kaotajaks ja selgelt ebakompetentsed Ojuland ja Lahtvee teenimatult võitjaks. Soovitan Iseseisvusparteil ja vasakpoolsetel kohe esitada ühine protest valimiste ebaseadusliku manipuleerimise pärast keelatud valimispropagandaga Valimiskomisjonile. ERR-l aga soovitan kutsuda ekspertideks kompetentsemad hindajad (H.Kalmo jt.), kelle erapooletuses ja kompetentsuses ei oleks kahtlust.
Roman Ubakivi

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar