Intervjuu 17. aprillil

kolmapäev, 9. juuli 2014

BRASIILIA KATASTROOFIST

Eilse katastroofiga võttis Brasiilia Venemaalt üle kõige ebaönnestunuma meeskonna karika. See, mis ma eile nägin, oli väljaspool minu kujutlusvõimet. Ma ei näinud väljakul Brasiilia MEESKONDA, vaid üksnes Brasiilia MÄNGIJAID.
Siin on muidugi ootamatu hooletus kahe maailmakuulsa treeneri poolt. Algajagi treener teab, et edu saavutamiseks on tema esimeseks ülesandeks moodustada tema käsutuses olevatest mängijatest meeskond. See tähendab mängijate algul vormitu massi struktureerimist, meeskonna liidrite, kaitse juhi jne paikapanemist. Seda Brasiilia treenerid loomulikult tegidki, ent ilma piisava tugevusvaruta. Aga polnud ju raske ette prognoosida, et võimalik on turniiri jooksul kapteni ja kaitsejuhi Silva kaks kollast kaarti ja ründeässa Neymari vigastus. Tuli aga välja, et polnudki ette valmistatud varu kaitse juhti ega varu ründevarianti?! Dante on muidugi hea Bundesliiga mängija, ent ei oma juhi omadusi. Kaitse nägi vaatamata headele mängijatele organiseerimatuse tõttu välja kui peata kanad.
Sealjuures ei olnudki probleem selles, et olukord tingis riskimist ja äärekaitsed oleks tulnud aktiivselt rünnakut toetama saata. Mängu tulemuse otsustasid ju kaks esimest väravat, mis mõlemad löödi standardolukordadest (nurgalöök ja aut)! Sealhulgas esimene värav löödi viie meetri kasti joone juurest segamatult mitte peaga, vaid SISEKÜLJEGA otse korneri söödust! Sellist asja profitasemel on raske ette kujutada, isegi algajate laste mängus võib aastaid sellist imet oodata. Elementaarne blokk Silvale ja Brasiilia kaitse on vaid pealtvaatajad! Brasiiliased ei teinud kaitses pressingut palliga mängijale, ei katnud mehi, vaid kobaras seisid ja vaatasid pealt kuidas sakslased toimetavad. Sellist distsiplineerimatust ei ole isegi hoovivutis, ilmtingimata leidub mõni liider, kes lööb elementaarse korra majja. Br. treenerid selles mängus sellist juhiomadustega mängijat väljakule ei saatnud.
Probleem on muidugi veel tõsisem. Nagu ma juba ennem turniiri kodustele seletasin, pole ma nii tähtedest vaest Brasiiliat veel näinud - kõigest Neymar! Alates aga 58`on neid normaalselt olnud 4-7! Langustendents algas vast peale Sokratese põlvkonda Hispaanias. Tänane BR.koonduse mäng ei baseeru enam Garrincha sugustel tähtedel, kes võivad nagu vahust läbi minna kahest vastasest ja nii purustaksid kogu Saksa hästiõlitatud masina; ega oma treenerite revolutsioonilistest ideedest, vaid kõigest headest Bundesliiga tasemega mängijatest ja treenerist, kes laenab mänguideid sakslastelt.
Algusse tagasi tulles seletan, miks oli hädavajalik äärekaitsed rünnakule saata: Fred ei ole täht nagu oli Vava , kes oma võimsuse ja väravavaistuga terroriseeris vastase kaitset, keskväljal olid tublid töötegijad, aga mitte ühtegi dispetsherist geeniust nagu Didi, Pele asendaja Neymar oli vigastatud, äärtel ei olnud Garrinchat vaid mängijad, kes ühte kaitset kohates keerasid vastase väravale selja ja söötsid tagasi jne. Edu saavutamiseks on brasiiliastel hädavajalik pöörduda tagasi oma juurte juurde.
Tänane mäng tõotab tulla palju huvitavam, sest mõlemad meeskonnad on vaimselt tugevamad brasiilastest.

Roman Ubakivi

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar