Intervjuu 17. aprillil

teisipäev, 31. jaanuar 2017

MIS SAAB HAIGEST MEHEST ?
Haigeks meheks nimetati 18nda sajandi lõpust teatavasti Otomani Impeeriumit. Nõrgenenud riigile ihusid hammast kõik tugevamad riigid. Lõpeks Türgi amputeeritigi 1916.aastal Sykesi-Picot` kokkuleppega.
Kes on täna haigeks meheks, kelle arvel püüavad teised riigid kasu lõigata? Veel hiljuti oli selleks NSVL ja nn. Euroopa sotsmaad. Vaeste arv NL ja sotsmaade Euroopa osas kasvas ÜRO andmetel 14 miljonist inimesest plahvatuslikult alates 1991.aastast seitsme aasta jooksul kuhugi 180 miljoni kanti. Kuni Trumpi ametiastumiseni oli järjekordseks ohvriks ilmselgelt valitud Venemaa ja muslimi maailm.
Olen juba paarkümmend aastat kirjutanud, et Venemaa purustamine on utoopiline ettevõtmine ja Lääs , kes ei suuda aru saada Venemaast, kahjustab kokkuvõttes vaid iseennast. Obama ongi rühkinud, endal Venemaa karuoda kõris, Venemaa kallale (ekspansioon Gruusias, Ukrainas, Balrtimaades) ja tänaseks olemegi täpselt selles seisus, mida Zb.Brzesinski nimetas 1977.aastal oma raamatus "Suur Malelaud" Ameerikale kõige ohtlikumaks stsenaariumiks ja mida tulnuks vältida kõige enam: Venemaa on täna strateegilises liidus Hiinaga (pluss veel Iraan!) ja nad korraldavad üheskoos laevastikuõppusi nii Lõuna -Hiina meres kui ka Vahemeres ja vilistavad Washingtonist tulevatele tühjadele ähvardustele. Trump päästis ilmselgelt USA tuleviku, sest degenerandist Clintoni valitsusaeg koos Obama perspektiivitu poliitika jätkamisega oleks tähendanud lõpeks USA lagunemist.
Trumpi valitsusaja algus tähendab seda, et geopoliitiliste subjektide (USA, Hiina ja Venemaa; India võib antud juhul analüüsist välja jätta) rasvaseks suutäieks osutub Euroopa Liit. Ei midagi isiklikku, puhas business.
Hiina teostab pealetungi Euroopa turule pehmete meetotitega, ostes tasapisi kokku Euroopa taristut ja Saksamaa tööstusettevõtteid. See on kooskõlas Hiina Suure Strateegiagas, mis püüab vältida järske muutusi. Hiina strateegia on teatavasti kõige kaugelevaatavam.
Trumpil pole aega oodata, sest tema majanduses tiksub finantspomm. Kirjeldasin eelnevalt, et USAl on hädavajalik oma võlad maha kanda ja selleks on tal ka vastav instrument olemas. Kuid seis on nii habras ja väga raskelt juhitav, sest mõni püramiidisüsteemiga kõrvaltegur võib iga hetk pommi aktiveerida. Võtame näiteks USA kullaäri.Chickago Commodities Excange on müünud klientidele kulla kohustusi 100 korda rohkem kui tal reaalset kulda on. Tasub vaid esimestel tarkadel ( kes ei ole esimese 1% seas, võib suu puhtaks pühkida) klientidel oma kulda reaalselt välja nõudma hakata kui see vallandab laviini, mis purustab kogu tänase maailma finantssüsteemi.
Seepärast võib Euroopa Liidu olukorda iseloomustada Tarass Bulba sõnadega:"Mina su sünnitasin, mina ka su tapan." Kõige rasvasema suutäie-Saksamaa majanduse neelab Trump suurima mõnuga alla. Seda enam, et peale objektiivsete faktide on lisandunud veel isiklikud: vanamutt Merkelil on piss pähe löönud ja ta on vastandanud end avalikult Trumpile.
Esmalt lastakse arvatavasti põhja Deutsche Bank, kes on osanud soetada endale ainuüksi Briti naelade riskantseid variderivaate 36 triljoni eest (mis on kümme korda rohkem kui kogu Saksamaa GDP). See tähendab, et juba selle aasta lõpuks kaob areenilt Euro kui rahvusvaheline valuuta ja seega dollari konkurent.
(Aja puudumise tõttu jätkan hiljem)
Roman Ubakivi


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar