Intervjuu 17. aprillil

teisipäev, 5. aprill 2016

RÄÄGIME TÕTT
Eesti eliit ei väsi kiidukõnedest meie demokraatiale, mõistmata demokraatia olemust ja sisu. Ühe partei kontrollitava võimu asendamine mitmele parteile delegeeritavaga on valitsejate arvates piisav. Arvan, et see nii ei ole.
Mitme valimistsükli (4 aastat) jooksul kordagi rahvalt üheski küsimuses nõu küsimata, kinnitab minu väidet, et demokraatia ilma rahvast kaasamata on bluff. Kunagi ammu konstateeris Oskar Loorits: "Eesti rahva keskmine vaimusuurus on läbi aegade olnud kordades suurem kui eliidi oma." Vana eliidi unistus asendada mustad Volgad uhkemate autodega ja privileegidega on täitunud, kuid rahvavõimuga Eesti riik on jätkuvalt valgusaastate kauguses. Miks see nii on?
Miks on Eesti ühiskond ummikus ja stagneerunud? Püüan leida mõned põhjused ja selgitused.
Valitsev eliit on ühikonnaga osavalt manipuleerinud. Rehepapi kalduvusega kodanikele suurt raha lubades meid multikultuursesse Euroopa Liitu meelitanud. Meil tuleb mõista, see uus liit ohustab rahvusi rohkem kui vana kommarite oma. Elujõuline elanikkond lahkus massiliselt. Inglise keele pealetung on reaalsus ja seda ei saa keegi eitada.
Omariiklus on aare ja väärtus, mida oleksime pidanud hoidma. Euroopa Liidu referendumis jäid siiski EL vastased vähemusse. Nüüdseks on meil ELs olemisde kogemus olemas. Tegelikkus on nagu ikka kaugel poliitikute poolt lubatud roosamannast. On selgunud, et lisaks islami pealetungile ähvardab pikemas perspektiivis võlavangla, kust pääsu enam ei ole. Meie saatusekaaslased ELs mõistavad üha enam ohte, mis meid ees ootab. Ungari võiks olla meile eeskujuks ja liitlaseks otsuste tegemisel.. Tagantjärjele tarkus ja kogemus on väärtus. Rahval on õigus eksida ja õigus viga parandada. Sellest tuleneb vajadus küsida referendumil taas kodanike arvamust, kas jätkata ELs või lahkuda. Selleks annab aluse aeg, mis on rohkem kui kaks aastakümmet, mis on kahtlemata kainestanud EL kunagisi optimiste. Mis olekski põhjus rahva arvamust taas küsida.
Valitseva eliidi poolt kehtestatud reeglid ei võimalda praegu ühiskonnal seesmiselt puhastuda. Oleme jäädavalt kaotanud saatuse poolt kingitud vabaduse aega, et seda tagasi teha, tuleb keskenduda eelkõige eliidi väljavahetamisele. Oleme valiku ees - kas võtame Eesti tagasi või jätkame hukatuse teel. Muuta tuleb valimisseadusi. Ammu on aeg lõpetada tsirkus e- valimistega. Saksamaa on e-valimised keelustanud. Eesti aga jätkab Põhiseaduse rikkumist, kus on sätestatud valimiste ühetaolisuse nõue.
Pole välistatud, et lähitulevikus tuleb seaduse rikkujatel vastutada oma tegude eest. Ühiskonnas toimuvaid muutusi aevestades ei ole see aeg enam kaugel. Demokraatlikus ühiskonnas on kodanikud ja valitsejad seaduse ees võrdsed, et see meil nii ei ole, on parandatav viga. See oleneb ühiskonna küpsusest. Loodan väga, et praeguseks on eesti selleks valmis.
Robert Vill

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar