Intervjuu 17. aprillil

reede, 11. oktoober 2019

LÖPPMÅNG

Tåna on aktuaalne Tyrgi sissetung kurdi aladele Syyrias. Kahtlustan, et Erdogan tegi tösise väärsammu. Kaua ilma lennuvåeta ja raskerelvastuseta vaprad kurdid vastu ei pea, ent Erdogani ainus voimalus on edukas Blitzkrieg. Selleks aga NATO tugevuselt teine armee vaevalt on vöimeline. Pikemat konflikti ei kannata vålja Tyrgi majandus ja poliitiline isolatsioon. Våljaarvatud Venemaa on Tyrgi hukka moistnud USA, EL, Iisrael, Iraan, Prantsusmaa, saudid koos emiraatidega jne. Pead hakkab kindlasti tostma ka siseopositsioon. Voidab antud olukorras kindlasti Venemaa kui vahendaja ja Assad, kel on nyyd vabad kaed puhastamaks Idlibi terroristidest.
Eesti eliidile aga tehti jarjekordselt puust ja punaselt ette, mida maksab USAga liitlassuhe. Tosi, kurdi liidrid ei olnud tåisidioodid, et valides oma liitlaseks USA, alustanuks nad Eesti eeskujul hybriidsoda Venemaaga. Nad yritasid samal ajal hoida ka voimalikult håid suhteid Venemaaga, mis neile nyyd marjaks åra kulub. Aga intellektuaalselt pooletoobilised Reinsalu, Paet, Mikser, Mihkelson, Ilves jt. ning koik peaministrid ja parteideliidrid elavad ju sarnaselt vaimuhaigele K.Påtsille ja J.Uluotsale omaenda virtuaalses ettekujutuse maailmas, milles paraku reaalsusega teps suurt yhist ei ole. Seeparast ootab neid sarnaselt Ukraina presidendile ees tåielik pankrott kui Trump saadab nad oma hybriidsöda lahendama yksi Putiniga.
Adekvaatsuseprobleem pole kahjuks vaid Eesti eliidi kirstunaelaks, mis teeb maailma tåna eriti ohtlikuks paigaks. Nii lasi Merkel kåest voimaluse seoses Trumpi esiletousuga muuta Saksamaa koos Euroopaga taas geopoliitiliseks subjektiks. Tånasest on ta oma saatuslikust veast kyll aru saanud ja yritab Saksamaad nihutada eeltuleval uuel Jalta ja Weston Woodi konverentsil trygida suure kolmiku hulka, kes hakkab uut Maailmakorda paika panema. Modil on selleks voimalus, ent Merkel kqotas tempo ja seega mangu. Geopoliitika mång sarnaneb selles möttes malele,et tihti vaid yks kåik lahutab kaotust vöidust.
Ka minu yleskutse, moodustada rahvuslikul ideoloogial pöhinev partei, mis muudaks kardinaalset senist vålis ja julgeolekupoliitikat ning majandusmudelit on aegunud. Esmalt selle pårast, et mul ei ole piisavalt vöimeid ja energiat uue partei loomiseks ning teiseks on kadunud voimalus joonduda Soome eeskujul Euroopale, omades samas håid suhteid Venemaaga. Tånaseks on ilmselge, et Eesti koos köigi teiste endiste liiduvabariikidega låheb Venemaa möjusfååri.
Tahtsin våltida langemist Venemaa möjusfååri Putini Laarile sarnase neoliberaalse rahvast rööviva majanduspoliitika töttu. Venemaal kehtib ju tånagi Laari eeskujul sisseseatud vordne tulumaks, mis paneb vaesemad inimesed suurema osa maksma oma sissetulekust kui rikkad. Måletate millise innuga låks Euroopa Liitu Siim Kallas, lubades mahajåånud Eurooplastele selgeks teha efektiivse majanduse saladused. Vana Euroopa eliit ei koosne aga Siimu taolistest moonakatest, vaid aadlikud
måletavad veel håsti feodaalset sotsiaalmajandussysteemi kus peamiseks ei olnud kasum, vaid sotsiaalne stabiilsus. Tee töelisele rikkusele seisneb lammaste pugamises ja karja suurendamises, mitte aga naiivselt effektiivses karja tapmises. Kogu Eesti senine nn. majandusedu seisneb ju vaid tööjou taastootmisest loobumises, elamises tuleviku arvel. Eesti Vabariigis sunnib ju ca 10 000 last aastas våhem kui Eesti NSVs. Korrutage see 2 miljoniga, mis kulub lapse yleskasvatamiseks toovoimeliseks saamiseseni ja arvestage maha EL abi ja elanikkonna volgnevuse ja te saate ypris nutuse pildi. Kui analyysida veel meie majanduse struktuurim siis pole lihtsalt helge tulevik voimalik.
ELga liitumine pååstis meid laarlaste åårmuslikust liberalismist ja tåielikust katastroofist ning pidurdas våljsuremist. Suur ja rikas Venemaa ehk kannatab vålja kuus aastat majanduslangust triljoni dollari våljaveo töttu Venemaa majandusest Keskpanga neoliberaalse poliitika tagajarjel ja odava pikaajalise krediidi puudumist ning demograafilist kriisi, Eesti aga kindlasti mitte. Tagasipöördumist Laari shokipoliitikasse me enam yle ei elaks.
Liberaalide klanni voim hakkab Venemaal siiski tasapisi vähenema,millest annab tunnistust Nabiullina sunnitud nousolek minna tasapisi kaubanduses ELga dollarite asemel rubladele ja eurodele. Liberaali valjavahetamine tosise konservatiivse majandusmehe Glasjeviga tahendab ka tammi lammutamist Euraasia integreerumisprotsessi eest.
Vaatasin ka kommunistliku Hiina Juubeliparaadi. Voimas. Kaesoleva aasta koige olulisemaks geopoliitiliseks syndmuseks voib seni lugeda aga Hiina-Venemaa sisuliselt sojalis-poliitilise liidu loplikku formeerumist. Parast pooleaastatagust Xi ettepanekut suhete edasiarendamiseks nimetas Putin Valdai konverentsil esmakordselt Hiina-Vene suhteid liitlassuheteks. Konkreetselt ehitab Venemaa Hiinale (vastav tehnoloogia on seni vaid Venemaal ja USAl) varajase raketirynnaku avastamise jaamad. See tahendab tegelikult yhise ohukaitsesysteemi loomist. UUed Voronezi tyypi jaamad on maailma parimad ja avastavad raketid 6 000 km kauguselt. Hiina on ka teinud tosise hyppe Kesk-Itta, hakates investeerima Iraani 400 milardit dollarit.Tahelepanuvaarne on veel Iraani avalik luba 5000 Hiina erisojavaelase alaliselt maale lubamine investeeringute kaitseks. Iraani vastased sojalised avantyyrid muutuvad yha voimatumaks.
Trump on oma demokraatidest vaenlased jarjekordselt yle manginud. Ukraina teema garanteerib tema ainukese reaalse rivaali J.Bideni korvaldamise valimisprotsessist. Ylejaanud pseudosotsialistid esindavad ohlokraatiat, kelle voidu korral USA kiiresti kokku variseks. Nad nouavad koiki sotsialismi hyvesi, ilma midagi vastu andmata. Sotsialismi pohimote on aga; kes ei toota, see ei sôô. USA meenutab yha rohkem Rooma Impeeriumit enne kokkuvariksemist oma lumpeniga.
Uue maailmakorra valjakujunemine on alati toimunud sodade kaudu. Euroopa asus soja teele NATO agressiooniga Jugloslaavia vastu. Vaadates tanaseid silmnahtavalt oma eelkaijatega vorreldes degenerantseid liidreid on aarmiselt vahetoenaoline, et Euroopa jaaks sodadest puutumatuks. Ida Euroopa piirid muutuvad kindlasti. Eesti on juba korvuni hybriidsojas Venemaa vastu mille lopptulemuses ei ole kahtlust.

Roman Ubakivi


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar