Intervjuu 17. aprillil

teisipäev, 12. märts 2019

AEG ON LIIGESTEST LAHTI

Moodunud kuude jooksul on toimunud ylitahtis geopoliitiline nihe, millel on maarav tahtsus Eesti saatusele. Kokkuvotlikult valjendub see Xi Jinpingi vastuses kysimusele, mida Hiina votab ette tanases olukorras: "Hakkame valmistuma sojaks".
Seni eelistas Hiina varju jäädes igati siluda vastuolusi USAga, jättes Venemaa vastavalt tollal kehtinud Washingtoni strateegiale esmaseks ja peamiseks rynnakuobjektiks. Demokraatide guru Brzezinski mötte kohaselt pidi XXI sajandi sisuks saama Venemaa purustamine ja tema paljaksröövimine. 2020 ndaks aastaks pidi USA plaani järgi teostanud tehnoloogilise hyppega köik teised kaugele maha jatma ja uue relvastusega (hyperkiirusega raketid jne.) suuteline teostama tavarelvastusega Venemaa vastase "Prompt Global Strike", mille järel poleks Venemaal mingit vastupanuvöimalust ja on sunnitud alistuma, mille järel Hiina alistamine on vaid tehniline kysimus kui USA vasall Venemaa lööb pohjast ja USA laevastik löunast. Olen juba varem seda strateegiat kritiseerinud, sest tundmata ja alahinnates vastaseid on see vaid soovmötlemine ja seega loll plaan.
Elu ongi kinnitanud, et USA strateegia on haledalt labi kukkunud, sest hoopis Venemaa on suutnud teostada tehnoloogias esimesena hyppe (hyperkiirusega rakettide, miniatuurse aatomireaktori jm) ja tema tehnoloogiline yleolek relvastuses vörreldes USA-ga aiva suureneb lahema viie aasta jooksul. USA ekspertide hinnangul saavutab Venemaa söjalise voimsuse haripunkti kymne aasta parast.
Muidugi, tehnoloogiline revolutsioon kestab ja pole teada, kes saavutab edumaa naiteks kunstliku intellekti osas. Ent see tahendaks ilmselt ka kaasaegse tsivilisatsiooni hukku ja kui inimene veel liigina kuskil koobastes ka säiliks, toimuks jargmine söda juba kaigastega.
Senine USA strateegia on viinud ka Venemaa ja Hiina USA vastase yhisrinde moodustamisele ja USA voimsuse kiire langus on teinud USAl voimatuks oma tana kehtiva sojalise strateegia ( mis naeb ette tavarelvastusega peetavas regionaalses sojas yheaegselt nii Venemaa kui ka Hiina voitmise) reaalse elluviimise. Siit ka Trumpi tulekuga USA senise Venemaale keskendunud strateegia sisuline muutmine. Nii teatas USA kaitseministri kt. Patric Shananan et USA strateegilise vöitluse kolmeks prioriteetideks on Hiina, Hiina, Hiina.
Edasi, Xi ei saa vastulöögita jatta alatuid rynnakuid oma tehnoloogiahiiu Huawei vastu ja ilmvöimatu on nöustuda USA ylbe nöudmisega mitte toetada Hiinas tipptehnoloogia arengut. Lisaks veel USA poolt vallapäästetud majandussöda. Lisaks vöitlus Louna Hiina mere kontrolli yle.
Lisaks veel USA valjaastumine kesk-ja lyhimaa rakettide keelustamise leppest, mis seoses USA viimase aja provokatiivse Taiwanile lahenemise poliitikaga peab ilmselt silmas keskmaarakettide paigutamist muuhulgas ka Taiwanile. Viimane on casus belli, sest ykski Hiina liider ei saa nägu kaotamata seda lubada ja on praktiliselt sunnitud ennetavalt esimese loöögi andma. Kuna Hiina on tana USAst ees hyperkiirusega raketi loomises (juba reaalselt katsetavad) ja on veel pöhimotteliselt ehk voimalik venelastelt Tsirkone kopsaka raha eest osta nagu S-400, siis tahendaks see USA lennukikandjate löögigruppide minema peletamist ja USA taielikku abitust Taiwani oma kiiluvees hoida. Mis muidugi tahendaks Hiina labimurdu esimesest saarte ahelikust ja seega jarsku USA möjuvöimu langust doominokividena maailma tahtsaimas piirkonnas.
Samal ajal ei suuda Trump ellu viia oma iget kavatsust parandada suhteid Venemaaga, sest kodusöda globikutega aina ägeneb. Tana on nii Ameerika eliit ja rahvas lausa naeruvaarne kui neist pool kinnitab, et Trump on Kremli agent ja teine pool yritab töestada, et ei ole. Ilmselt samasugune meeltesegadus kui N.Liidus perestroika ajal kui venelased ise oma impeeriumi hävitasid. USA eliit on peale austusväärse Bush-seeniori jargneva pölvkonna (Bush-juuniori) näol ehmatavalt järsult degradeerunud. Ehkki USAl on tana veel palju materjaalseid ressursse, ei suuda ta täna inimkonnale pakkuda peale patopsyhhaatria mitte ainsatki helget ideed. Nn. liberaalne demokraatia on ilmses pankrotis ja Läänes kerkivad yha enam pinnale autoritaarsed, rassistlikud ja natslikud ideed. Kui mitte arvestada musta luigena öhus rippuvat finantskatastroofi, siis arvan, et Trump vöidab selgelt järgmised presidendivalimised. Ta on edukalt rakendanud rahvuslikku majandusteooriat, loonud yle 3 miljoni uue tööpkoha ja ta vastaskanditaatideks demokraatide hulgast peale "nooruslike" Bideni ja Sandersi on trotskistid, anarhistid ja pseudosotsialistidena proletaarne lumpen, kes ei taotle tootmisahendite yhiskonnastamist ja öigust tööle vaid tasuta leiba ja tsirkust.
Venemaa vastu peetakse hybriidsöda, kuna otsene söjaline kokkupörge tahendaks USAle katastroofi. USA Armee on peksa saanud köigis södades paari aastakymne jooksul ja kurnatuna ta pole mingi vastane Venemaa tehnoloogiliselt ja moraalselt paremale sojajöule. Ameerkal on kyll rohkem massi, kuid isegi massist jääb vaheseks kogu maailma katmiseks, kvaliteedilt on venelased aga selgelt yle. Hybriidsöjas, mida hiljuti nimetati ka "Trooja hobuseks", tehakse peapanus "viiendale kolonnile", olukorra destabiliseerimiseks riigis ja yheaegse välissurvega nii psyhholoogilise , majandusliku ja kybersöja näol kombineeritult söjalise ähvardusega.
Kodusöja töttu pole täna USAl yhtset välis-ja julgeolekupoliitikat ja iga ametkond veab oma rida. Kord tullakse Syyriast ja Afganistanist valja, kohe tuleb aga vastupidine avaldus. Syyrias on isegi tahendatud juhtumeid, kus omavahel peavad lahingut Pentagon CIA vastu koos nende hoolealustega.
Seega jätkab USA tana pöhimotteliselt valet strateegiat , pyydes yheaegsellt vöita nii Venemaad kui Hiinat, mis sunnib teda veelgi ylepingutama ebareaalsete eesmärkide taitmiseks. See vaid kiirendab USA vöimsuse langust. Näiteks on peale lyyasaamist Syyrias Venetsueela avantyyr, mis vaid halvendab USA seisu, seda isegi lokaalse edu korral. Viimane ei kaalu aga kaugeltki yles kahju, mida taoline arutu rapsimine pöhjustab ka vasallide eliidi hulgas: homme voivad juba nad ise olla asendatud lambist vöetuga, ent Washingtonile meeldima hakanud tegelasega. Hiina ja Venemaa on igal juhul vöitjad. Minu arusaama toetab ka Rand Corporationi Red on Blue asjane söjamang, kus USA kaotas söja Vene ja Hiina vastu nii Baltikumis kui ka Taiwanil.
Hiina mahasurumise prioriteediks tegemine USA poolt annab muidugi Venemaale palju enam tegutsemisruumi. Nimelt USA Trooja hobuse ahvardus on tegelikult tyhine. Jah, sotsiaalse protesti nivoo on Putini neoliberaalse sotsiaalpoliitika tottu ohtlikult körge ja selle arakasutamine teoreetiliselt voimalik Putini kukutamiseks. Ent läänemeelsetel on vaid marginaalne toetus rahva hulgas (ca 4%) ja rahva koige suurem toetus täna on sojavae institutsioonil, kelle käes on ka loomulikult peamine reaalne joud. Putini panust Vene riigi alalhoiul on muidugi pea vöimatu ylehinnata ja ta teeneid kysimargi alla ei panda. Ent samas on Putini neoliberaalne sotsiaalmajanduspoliitika selgelt muutunud takistuseks Venemaa edasiliikumisele. Venemaa kaotab täna selgelt nii Hiinale kui USAle arengutempos. Putin pole selgelt Stalini mastaapi riigimees, kes tagas 15-20% majanduskasvu ja suutis pakkuda rahvast haaravaid ideid. Ideed pole aga selgelt Putini tugev kylg. Seega voib Putini asendamine söjavae kasti esindajaga (kasvoi praegune peaministri asetaitja Borisov) hoopis anda hyppelise kiirenduse Venemaa arengusse, mis pole muidugi Washingtoni eesmärgiks.
Vene kindralstaabi ylemat Gerassimovi peetakse öigustatult hybriidsöja spetsialistiks. Tema nägemuse kohaselt lähtub Venemaa aktiivse kaitse strateegiast, mis naeb ette riigi julgeolekuohtude ennetavat neutraliseerimist. Eesmargiks on strateegilise initsiatiivi haaramine ja hoidmine, mis on teatavasti vöiduks hadavajalik. Selleks tuleb välja selgitada vastase nörgad kohad ja tegutsedes kiiresti, luua oht pohjustada talle vastuvoetamatuid kahjusi.
Kus on USA ja NATO norgim koht Euroopas? Selgelt Baltikum, mida ainuyksi äärmiselt ebasoodsa asendi tottu on tana sisuliselt vöimatu kaitsta isegi suurte ohvrite hinnaga. Ukrainas on kyll söda Donbassis, kuid isegi kui Venemaa kogu Ukraina okupeeriks, ei kahjusta see NATOt ja Venemaa saaks kaela Guljai Pole koos ränkraske majanduskoormaga. Edukas Blitzkrieg Baltikumis (kysimus on tundides) seevastu tahendaks NATO loppu ja taiesti uut julgeolekustruktuuri Euroopas.
Vaatame nyyd Eesti eliidi arusaamu. Ma ei hakka aega raiskama kaitseministri Jyri Luige (ja temasuguste peale), kes peab USA lahkumist Kesk-ja lyhimaa rakettide keelustamise leppest Euroopa riikidele heaks uudiseks ja kes igatsevat uusi USA keskmaa rakette oma riiki paigutada. Niisuguse absoluutselt ebapädeva inimese öige koht on hullaris.
Vaatame ilmselt koige intelligentsema söjameeste kasti esindaja Leo Kunnase arvamusi. Ta on vähemalt lugenud Rand Corporationi varasemat söjamange aastal 2020 Baltikumi kohta, ent kahjuks pole ta aru saanud , et need, ehkki koigis kymnes mangus voitis Venemaa, oli analyys taiesti ebapädev ja tugevasti kallutatud NATO kasuks:
1)Venemaa rynnak on 10 paeva ette teada ja NATO koondab Baltikumi 17 löögipataljoni. Pihkvas asuva öhudessantdiviisi reageerimisaeg on 24 t. Viimati Vene,Hiina ja Mongoolia (Korea teemal) korraldatud yhiöppusel Siberis demonstreeris Venemaa ylimat mobiilsust koondades nädalaga 300 000 mehelise grupeeringu tuhandete km taha. Baltikumyi puhul pole vaja rakendada isegi tankiarmeed Moskva ymbrusest. Piisab meie piiride tagant asetsevast yldarmeest. Ettevalmistuseks piirab paarist päevast ja see tuleb veel avastada. NATOl pole aega oluliselt vägesi tugevdada kuskilt Itaaliast.
2)Venelaste löögijoudu hinnati 25 pataljonile, koguarvust kuskil 56 pataljoni. Venemaal on tegelikult tana rivis 124 pataljoni ja vöib nii palju rohkem pataljone rakendada,
3)Absurdne viga oli lambist omistada absoluutne ylekaal öhus NATO lennukitele. Viimased hävitasid öhust päevas 2=3 Vene pataljoni, kuid viimaste tulejou masendava ylekaalu tottu pyhiti ikkagi köik NATO pataljonid teelt. Vene Maavägede vastu NATO maaväed loomulikult ei saa, ent ylekaal öhus on konkreetselt Baltikumi ruumis kindlalt Venemaa käes ja selle köigutamise katse löppeks vastuvöetamatute kaotustega. Öhukaitse alus Balti ruumis on nii Kaliningradis kui ka meie idapiiri taga maailma parimad igat liiki öhukaitsesysteemid alates kaugmaa S=400 ja löpetades lyhimaa Pantsir-1. NATOL pole ligilahedaski sarnast vöimekust. Sama mäekorgune ylekaal on venelastel ka Raadioelektroonilise vöitluse alal. Liikuv reserv on Venemaal maailma köige modernsema lennuväe naol. Venelaste lennupark on uus vorreldes igivana USA omaga. Uus hirmkallis F=35 on niisugune käkk, et USA on sunnitud hakkama tootma vana tyypi veidi moderniseeritud F-15x naol. F-35 jääb koigis näitajates peajagu alla isegi vanale vene Su-27le. F-35 on parem vargsus, kuid seda mitte S-400 mitmel lainepikkusel töötavale radarile ja ta kaotab igasuguse vargsuse kui avab pommiluugi, raakimata raketi valjatulistamisega. Tema hooldus on aga nii vaevaline , et tema yhe valjalennu ajal teeb Su kolm. Plussiks on F-35 elektroonika, mis on aga nii keeruline, et pole siiani töökorda saada ta kiivrit. Yldse arvan, et tobe on teha igast lendurist marssalit, kes omab kogu lahinguvaljast täielikku ylevaadet ja ylekyllase info töttu ei suuda ise langetade efektiivseid ja kiireid otsusi. Massilise lahingu ja raadioelektrooniliste vahendite massiivse kasutamise tingimustes muutuvad need F-35 paljukiidetud ent hirmkallid omadused mötetuks.
Kuskil 40% USA lennukitest tuleks Lennukikandjatelt. Viimane RAND corporationi variant nagi ette alguses yhte Pohjamerel ja hiljem ka teist. Venelased oma arvutustes on lahtunud eeldusest, et kohe on kolm lennukitekandjate loöögigruppi. Ka suur enamus paarist tuhandest tiibraketist tuleks laevadelt. Tana on aga selge, et tana ei tuleks laevadelt peale musta tossu ja hadakisa midagi, sest juba ennem ma märkisin revolutsioonilist pööret, mida töi endaga kaasa hyperkiirusega rakett Kinzal, mille vastu USA köik peaveelaevad on absoluutselt kaitsetud. Nyyd on sellele lennukilt lastavalt raketile veel laevadelt lastav hyperkiirusega 9 machi rakett Tsirkon laskekaugusega yle tuhande km. See tahendab, et mitte ykski NATO peaallvelaev ei saa söita turvaliselt Norra ja Pohjamerel, Balti merest rääkimata, mida juba katsid rannakaitsepatareid. Seega kuna venelased vöidaks söja Baltikumi pärast ka ilma hyperkiirusega rakettideta, siis nendega muutuks söda NATOle veresaunaks. Kuna Tsirkon lastakse valja samast laskmeseadeldisest kui Kalibr, mis on juba tana vene pea- ja allveelaevadel, siis Tsirkoni relastusse votmisega voib Venemaa iga minut lasta Tsirkoni hariliku voi tuumalohkepeaga Pentagoni, Kohgressi voi Valge Maja aknast sisse. Venemaa, mitte USA voib tana tingimusi dikteerida,
4)Pole arvesse voetud Iskanderite ja Kalibrite kasutamisvöimalust. Nad vöviad purustada köik maapealsed lennukid, lennuvaljad, juhtimiskeskused ja kogu Tapa sojavaelinnaku koos vägedega.
5)Pole arvestatud Venelaste laialdaste dessantvoimalustega nii ohust kui merelt.
Seega Baltikumi kaitsmine oli juba siis vöimatu kui Venemaa oli USA prioriteetne rynnakuobjekt ja venelastel ei olnud relvastuses hyperkiirusega raketid Kinzal ja Tsirkon. Tana ei ole Trumpil Eesti kaitsmiseka ei poliitiliat tahet ega vastavat sojalist voimekust. Iga NATO sojalise avantyyri tagajarjeks Baltikumis oleks vaid häbistav lyyasaamine, mida pyytakse varjata söjaka demagoogiaga.
Hr L. Kunnase esmase kaitsevöime kontaeptsiooniks on idee, et Eesti peab yksinda vastu pidama söjas Venemga vähemalt nadala, kuni siia NATO abiväed saabuvad. Köik arvestused, mida toestas ka Pentagoni poolt rahastatava Think tanki Rand Corporationi söjamangud, et kui ka NATO oli siia koondanud köik olemasolevad lahinguyksused koos Balti vägedega saavad haledalt peksa Vene vägedelt ja söda kaotatakse möne paevaga. Nagu ma näitasin, on olukord reaalselt hullem, kysimus on neljas tunnis, nagu president Ilves meile teatas. Ja nyyd sonib L.Kunnas meile "iseseisvast kaitsevoimest", mis pidavat venelasi nädal ajal paigal?! Kas meie imelise kandlemangu ja meeskooriga?! Iseseisev kaitsevöime jutt on viiruk idiootidele, sest seda on absoluutselt vöimatu saavutada Eesti taolisel vaikeriigil, kes on lukustatud neoliberaalse sotsiaalmajanduspoliitikaga vaesuse löksu. Seegi pisku mis meil on raisatakse ajuvabalt Eesti kaitsmiseks taielikult mötetutele Hollandi hirmkallitele ajast ja arust soidukitele. L.Kunnas on parim, mis meil söjavae eliidist vötta on kuid "Valge laeva" myydi elustamine ei tee talle au. Mitte mingisugust abi USA ja veel enam Lääne Euroopa blokaadis olevale Eestile saatma ei hakka, kuna see oleks söjalises möttes oma meeste kasutu mörvamine. Eliidi arusögedus tähendab rahvale verist arusögedust. Ilmselt minu yleskutse laskuda meie eliidil esimese maailmasoja romantikast XXI sajandi reaalsusse jaab hyydjaks hääleks körbes. Eesti eliit on liberaalidena absuluutselt vaba. Sealhulgas ka vabad vastutustundest.

Homan Ubakivi



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar